Sabtu, 15 November 2008

kenali trend

Dalam forex, TREND adalah sahabat sejati anda. Anda gagal mengenalpasti trend beerti andagagal mengusai forex. Dalam forex hanya 2 trend sahaja anda perlu tahu iaitu Naik atau Turun.Tetapi anda tidak tahu berapa panjang trend itu naik atau turun. Begitu juga dengan saya. Sayapun tidak tahu sejauh mana trend akan pergi. Ramai yang berkata kalau nak tengok trend, lihatpada Timeframe D1 (Daily). Itu sebenarnya bergantung pada diri anda dan cara anda trading.Dalam forex, tiada batasan untuk anda menggunakan TimeFrame. Trend akan muncul di manamana TimeFrame sekali pun. Anda akan jumpa trend naik/turun di Time Frame 15,30, 1jam
malah weekly sekalipun.


Tanpa trend , anda seperti kehilangan arah. Macam-macam cara anda boleh ukur trend. Contohindicator trendline, rsi, macd. Tapi anda peningkan kepala anda dengn pelbagai indi.Trend hanya menawarkan Trend panjang atau trend pendek. Anda bukan tidak kenal indicatorrsi, trendline atau macd. Tetapi sebenarnya anda gagal menguasai indicator tersebut. Disitusebenarnya anda perlu lihat kesilapan anda.


Anda boleh ukur trend menggunakan rsi jugak. Begitu juga macd.
cuba lihat gambar dibawah


Trend memang sahabat sejati anda. Anda telah tahu trend tetapi anda masih loss atau margincall. Kenapa? Kalau seteakat loss mungkin boleh dimaafkan juga tetapi kalau margin call? Tentuanda susah hati dan mula menyalahkan trend. Hati anda akan berkata “Alah dah tahu trend punkena margin call jugak”. Kalau anda telah tahu trend tetapi anda loss, bermakna anda masihselamat. Tetapi jika anda tahu trend tetapi anda kena margin call beerti anda memang tidakmemahami trend tersebut.


Saya pun tidak tahu sejauh mana trend pergi dan saya pun ada loss jugak. Tetapi profit sayamelebihi loss yang saya dapat. Sebab apa? sebab saya faham bagaimana trend berfungsi. Sayahanya menggunakan salah satu daripada 3 indicator sahaja. Mari saya tunjukkan contoh


Ini adalah contoh penggunaan trendline indicator. Jumlah pip tersebut adalah anggaran profit yang anda perolehi. Banyak bukan? tetapi kena masih ada yang margin call?
Bila anda mengetahui sesuatu trend, jangan sesekali anda memikirkan bilakan trend akanberubah. Kebanyakkan trader loss disebabkan mereka memikirkan bilakah akan berlakunyareversal. Tanamkan dalam hati anda “Anda tidak tahu sejauh mana market akan pergi” atau “Lebih baik saya ikut sahaja arah market yang ada”.Kebanyakkan trader loss sebab mereka menjangkakan market akan berubah bila nampak sebarang reversal berlaku. Apabila mereka nampak bayangan reversal akan berlaku, dengansenang hati mereka akan bukak satu post yang berlawanan arah. Bila market tidak mengikutseperti apa yang dijangkakan maka dengan sendirinya anda telah menetapkan satu post dalamkeadaan loss. Disini silap anda, sebab apa? sebab anda inginkan profit yang maksimum tetapianda lupa bahawa “tiada siapa yang tahu ke mana market akan pergi”.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP