Sabtu, 15 November 2008

Mengapa

Mengapa Forex


Mengapa FOREX ? Terdapat beberapa sebab utama mengapa saya amat berminat didalam perniagaan FOREX. Saya pasti saudara juga akan tertarik setelah memahami kelebihan FOREX.

  • Liquidity (cairan). Cairan FOREX amatlah tinggi. Hampir tiada masa diperlukan untuk menjual atau membeli. sebab utama FOREX diperniaga kan diseluruh dunia. Tidak seperti “share”, setelah memberikan arahan kita kena menunggu sehingga permintaan kita dipenuhi. itu pun kalau ada.
  • Leverage. Dengan modal sedikit kita diberi kemudahan oleh broker untuk memperniagakan nilai kontrak yang lebih besar. kemudahan ini membantu kita memulakan urusniaga FOREX walaupun dengan modal yang tak seberapa.
  • Di dalam dunia FOREX, kita boleh berniaga pada kedua-dua market Bullish dan juga Bearish. Market naik ke, turun ke, kita mempunyai peluang untuk membuat keuntungan. Jika market Bullish (naik) kita boleh membeli. Jika market Bearish kita boleh jual pula. Mana nak cari business macam tu.
  • Market dibuka 24 jam. Tiada badan tertentu yang mentadbir perniagaan FOREX. Ia diperniagakan diserata dunia. Disebabkan dunia kita ini bulat, matawang sentiasa diperniagakan. Untuk saya, saya suka waktu malam. Masa tu tenang sikit, dan masa tulah juga market di Amerika Utara dibuka. Market FOREX cuma ditutup dari petang Jumaat sehingga malam Ahad Waktu timur Amerika Utara. Lebih kurang pukul 5 pagi sabtu sehingga 7 pagi Isnin waktu Malaysia.
  • Kesemua broker yang menawarkan perkhidmatan FOREX ada menyediakan akaun PERCUMA ‘Demo’. Kita boleh menggunakan kemudahan akaun demo ini untuk mengasah skill perniagaan FOREX. Latihan terbaik ialah secara praktikal.
  • Wang yang diperlukan untuk memulakan perniagaan FOREX amat kecil. Kebanyakan broker yang ada menawarkan akaun mini. Deposit sekitar, USD $200-$500 telah mencukupi. Tak perlu bergolok bergadai.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP